Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Night of the Living Dead Labels

Door Catherine op 03.05.2012

In een wereld waar labels even snel ten onder gaan als ze worden opgericht is het geen uitzondering dat af en toe ook dode modehuizen weer tot leven worden gewekt. Kwestie van het evenwicht in stand te houden. En snel nog eens in te cashen op yesteryear's glory!

Staan heden gepland voor een herrijzenis: Frans couturehuis Mainbocher & Amerikaans schoenenmerk Herbert Levine.

Beide namen zijn opgekocht door Franse entrepreneur Arnaud de Lummen, die van plan is ze opnieuw te lanceren. De man is hiermee niet aan zijn proefstuk toe: eerder redde zijn familie Vionnet van een slapende dood.

Na de formele aankoop in 1988 & jaren stilte werd anno 2006 de eerste nieuwe collectie in meer dan een halve eeuw getoond. Vionnet was back & enkele jaren later verkocht de Lummen het toen weer florerende huis verder.

De geschiedenis van Mainbocher is vergelijkbaar met die van Vionnet: aan het begin van de vorige eeuw geopend in Parijs, gedragen door de Groten der Aarde, om dan in de vergeetput te belanden. Until now, that is.

De Lummen: "When you relaunch, you already have a story to tell. After a few years, people completely forget that the brand was dormant. People think it's always been there." 


De hoogdagen: de Mainbocher-trouwjurk van Wallis Simpson 

Story heeft Mainbocher alvast genoeg. De oprichter was Mr. Main Bocher himself, hoofdredacteur van de Franse Vogue eind jaren '20.

Het couturehuis vergaarde horden bekende fans waaronder Wallis Simpson, de Amerikaanse socialite waarvoor Prins Edward de Britse troon opgaf. Simpson liet Bocher haar trouwjurk ontwerpen & de designer noemde als blijk van dank een kleur naar haar: Wallis blue

Maar ook Diana Vreeland, beruchte editor-in-chief van de Amerikaanse Vogue in de sixties, verscheen regelmatig in de creaties van het huis.

Het succes was te danken aan Mainbochers signature styleunderstated elegance. Een stijl die de Lummen nu wil terugbrengen van weggeweest.

Ook het verhaal van Herbert Levine leest als een trein. Opgericht in 1948 door Herb & zijn vrouw Beth zag het huis zijn hakken algauw in de schijnwerpers treden aan de bevallige voetjes van Marilyn Monroe & Jackie Kennedy.

In '75 viel het doek over de schoendoos, maar daarmee kwam geen einde aan de faam. Manolo Blahnik noemt Beth Levine nog steeds de invloedrijkste ontwerpster van de twintigste eeuw.


Herbert Levine in de vroege jaren '60

Big shoes to fill dus, zowel in het geval van Mainbocher als van Herbert Levine. En de Lummen heeft naar eigen zeggen nog meer vergeten labels in zijn portefeuille zitten. 

Een feest van the Living Dead moet het worden. Maar we hebben zo'n vermoeden dat deze zombies er niet al te wanstaltig zullen uitzien.

Beeld: Vogue, Fashion Encyclopedia, Fashion in Films, Fashion Models, Bata Shoe Museum

page loaded