Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Blog to Watch: Mademoiselle Rossele

Door Catherine op 22.04.2012

In ònze early teens zaten we nog met de neus in de Joepie & waren die van Steps onze grootste stijliconen. Nu valt er wel iets te zeggen voor de styling in "5,6,7,8", maar echt bezig met de fash waren we op die leeftijd niet bepaald.

Nee, neem dan Ibe Rossel: net 13 & opkomend modeblogger. Haar leeftijd, unieke stijl & schrijftalent leverden heel wat media-aandacht op & een bijnaam die ze ondertussen al een beetje beu is.

Belmodo.tv sprak met Mademoiselle Rossele over Tavi, Nederzwalm & oma's als stijliconen.

Net zoals honden op hun baasjes plegen te lijken, zeggen blogs vaak veel over de persoon erachter. Mademoiselle Rossele is in beide gevallen een buitenbeentje.

Op de blog vind je inspiratieposts vol onverwachte referenties, van Courtney Love tot Grease & Meadham Kirchhoff tot Frida Kahlo. Gekaderd in een ironisch Engels, compleet met woordspelingen & snedige remarks

In de outfitfoto's zie je vervolgens Mademoiselle Rossele herself: de 13-jarige Ibe uit het Oost-Vlaamse Nederzwalm, gekleed in omajurken, zelfgemaakte kroontjes & de grootste bril sinds Iris Apfel

Jong Geleerd

De reden waarom Ibe een tijd geleden begon te bloggen is even logisch als banaal: "Toen ik klein was, schreef ik al graag. Ik begon vaak aan een dagboek, maar van dat schrijven ging mijn hand zo'n zeer doen (lacht). Toen dacht ik: Dan ga ik het maar typen. En zo startte ik mijn eerste blog op."

"Ondertussen bestaat die trouwens niet meer. Toen ik in de krant kwam, dacht ik: Oh nee, straks googlen ze mij & vinden ze dít (lacht). Snel verwijderen!"

Ibes huidige blog heeft ook al een hele evolutie ondergaan: "Mademoiselle Rossele was in het begin een soort online dagboek. Nu is mijn blog nog steeds persoonlijk, maar het is niet zo dat ik enkel foto's van mezelf post. Vroeger bracht ik ook modenieuws, nu meer inspiratieposts & minder voor de hand liggende onderwerpen. Je bent als blogger onafhankelijk dus ik vind dat je daar iets mee moet doen."

Happy Unbirthday

De reacties, die zijn altijd overwegend positief geweest: "Iedereen is wel trots. Van familie krijg ik veel hulp: mijn vader verbetert mijn Engels, met mijn mama trek ik vaak naar rommelmarkten & mijn kleine zusje trekt mijn foto's."

"Op school vinden ze het leuk, maar gek. En soms krijg ik wel commentaar. Een jongen in mijn klas zei bijvoorbeeld: Ibe, je ziet er echt uit als een oma. (Gemeend) Dat was een supergroot compliment!"

"Ik draag ook vaak zelfgeknutselde kronen & mijn lerares Frans vroeg eens: Aaaah Ibe, c'est ton anniversaire?" (Algemene hilariteit)

De gekke hoofddeksels, quirky humor... een vergelijking met die andere teenage fashion blogger is nooit ver weg: "De meeste artikels of interviews koppen 'De Vlaamse Tavi'. Dat is natuurlijk een compliment, maar eigenlijk wil ik gewoon Ibe zijn, niet Tavi." 

Front Rowin'

Heisa zoals die rond de Amerikaanse Gevinson is haar tot nog toe gelukkig ook bespaard gebleven. Geen vetes met de vakpers: "Blogs zijn in mijn ogen mini-tijdschriften & veel bloggers hebben ook de ambitie om journalist te worden. Dat leek misschien even een bedreiging, maar eigenlijk zijn het twee heel verschillende dingen." 

"Ik dacht eerst zelf ook dat ik zeker de journalistiek in wilde gaan, maar nu twijfel ik omdat er zovéél interessante dingen zijn. Mijn vader zei me: "Ibe, je kan even goed filmregisseur worden, of grafisch ontwerper."

Van het leven van een modejournalist kon Ibe ondertussen al even proeven dankzij Veerle Windels van De Standaard, die de blogger mee naar London Fashion Week nam. "Dat was echt een hoogtepunt. Plots zat ik front row, sprak ik backstage met Paul Smith & stond mijn foto op Vogue UK!"

Hoewel het modecircus in Londen duidelijk een indruk heeft nagelaten kan je Ibe geen fashion victim noemen: "Toen ik nog een modegroentje was - niet dat ik nu zo professioneel ben - was ik sneller geobsedeerd door de grote namen. Toen volgde ik ook alle shows. Maar nu kijk ik alleen naar wat ik echt leuk vind."

13 Going on 30

Haar eigenzinnigheid lijkt de key tot Ibes prille succes. Dat, en haar humor.

Wanneer we vragen of ze nog tips heeft voor beginnende bloggers antwoordt ze: "Ik ben eigenlijk ook nog een beginnende blogger hè." Om dan doodserieus verder te gaan: "Je mag je niet te gauw laten beïnvloeden of van je stuk brengen. Een muzikant mag ook niet denken aan alle andere artiesten die beter zijn dan hij. Als je begint te stressen 'Oh nee Kurt Cobain heeft tien keer betere muziek gemaakt', dan ga je kapot."

Wat moet je dan vooral wel doen om het te maken als blogger? "Spelfouten vermijden, in jezelf geloven, niemand proberen kopiëren & beseffen dat het ook hard werken is."

Als ze tenslotte zelf mag zeggen waar ze zou willen staan binnen vijf jaar moet de anders zo snelle Ibe toch even nadenken: "Hmm, dat weet ik niet goed. Ik wil tegen dan meer films gezien hebben, denk ik, meer achtergrondkennis vergaren. En misschien een grotere kleerkast."

Fact File

Favo designers: "Miu Miu, Prada, Rodarte, Chanel omdat het zo invloedrijk is & Meadham Kirchhoff."

Shop shop shop!: "American Apparel, Monki & héél veel vintage. Brick Lane in Londen even goed als kleine buurtwinkeltjes. Zsa Zsa Rouge in Gent, Jutka & Riska in Antwerpen."

D.I.Y.: "Ik koop tweedehandspoppetjes of neem oud speelgoed van mijn zusjes & maak er met lint een ketting van."

If I was a rich girl: "Dan kocht ik de hele collectie van Meadham Kirchhoff & misschien een paar stuks van Rodarte (lacht)."

Later als ik groot ben: "Dan kleur ik mijn haar & draag ik zwarte lippenstift! Dat mag ik nu namelijk niet van mijn ouders, die denken dat dat gothic is, tss."

Inspiratie: "Films zoals Annie Hall & Manhattan van Woody Allen, Japanse tijdschriften."

Lievelingsmuziek: "David Bowie, Hole, Florence + the Machine, First Aid Kit"  

Must-reads: "Tijdschriften als Lula, Elle & bij ons Label. En Belmodo natuurlijk (lacht)."

Dream destination: "Tokio"

Over België: "Een goed land om oud te zijn, maar een beetje verstikkend. Niet veel mensen durven hier echt goed in iets te zijn."

Favoriete tijdperk: "Nu, de grungeperiode in Amerika & de sixties

Plannen voor 2012: "Ik kom samen met Veerle Windels in Koppen & organiseerde net een winkeltour door Gent voor Van Katoen."

Grootste droom: "Een eigen tijdschrift opzetten."

Succes, en bedankt voor het interview!

Beeld: Catherine Kosters, Mademoiselle Rossele.

page loaded