Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

10 feiten over Hedi Slimane

Door Catherine op 11.03.2012

Het grootste nieuws tijdens de voorbije Paris Fashion Week was zonder twijfel dat Hedi Slimane Stefano Pilati zal vervangen bij Yves Saint Laurent. Maar wie is dit creatief genie nu ook alweer?

Belmodo.tv presenteert met trots 10 dingen - fact en een beetje fable - die je over de ontwerper/fotograaf moet weten. Dan kan je meteen meepraten wanneer je hipstervrienden nog eens beginnen over Slimanes invloed op de Britse rock scene midden jaren 2000, of zijn eigenhandige heruitvinding van de mannelijke esthetiek bij Dior Homme.

Geen dank! wink

1. Hedi Slimane wordt op 5 juli 1968 geboren in Parijs. Zijn moeder is Italiaans en zijn vader Tunesisch. Op zijn 11 jaar kreeg kleine Hedi zijn eerste camera, op zijn 16de knutselde hij al zelf kleren in elkaar.

2. Tussen 1992 en 1995 werkte Slimane voor de legendarische modeconsultant Jean-Jacques Picart, die modehuizen als Chloé, Jil Sander & Helmut Lang geadviseerd heeft en samen met Christian Lacroix diens Maison de Haute Couture oprichtte. Als assistent van Picart werkte Slimane mee aan een expositie rond het honderjarig bestaan van Louis Vuittons LV-monogram.

3. In 1997 vroeg Pierre Bergé onze man om Yves Saint Laurents ready-to-wear Rive Gauche Homme te ontwerpen. Niet veel later werd Slimane Director of Art & Collections voor de volledige menswear.

4. Na YSL had Slimane opties zat, maar hij koos uiteindelijk voor Dior. Hij vond de mannenlijn - & eigenlijk mannenmode tout court - opnieuw uit door bij Dior Homme het super skinny silhouette te introduceren.Dior Homme S/S 2005

5. Slimanes jaren bij Dior leverden hem vele bekende fans op. Rocksterren als Pete Doherty ten tijde van The Libertines & de mannen van Franz Ferdinand werden graag gezien in zijn coole creaties, net als Mick Jagger & Jack White.

Maar de band met muziek ging verder: de ontwerper liet originele soundtracks maken voor zijn runway shows. Zo schreef de groep Razorlight zijn bekendste nummer "In the Morning" speciaal voor een Dior Homme-defilé!


Pete Doherty door Hedi Slimane

6. Niet alleen heren wisten de Slim Look van Slimane te smaken - probeer dat maar eens 10 keer snel achter elkaar te zeggen. Ook vrouwelijke celebs als Kate Moss & Cate Blanchett droegen zijn (mannen)kleren graag.

7. Het allerbekendst is misschien wel het verhaal dat Karl Lagerfeld himself  aan het begin van dit millennium meer dan 40 kilo afviel om in Slimanes pakken te passen. Lichtjes overdreven gesteld natuurlijk, maar feit is wel dat de mode zoals die toendertijd gedicteerd werd door Dior een belangrijke dieetmotivatie was voor Kaiser Karl.

8. Na de enorme successen nam Hedi tijdelijk afscheid van het ontwerpen en legde zich toe op zijn fotografie. Hij maakte al tijdens zijn tijd bij Dior bekende zwart-wit portretten & ging na 2007 verder met het ontwikkelen van die rauwe rock 'n' roll beeldtaal. Zijn werk als fotograaf siert tot op vandaag vele covers.


Anja Rubik door Hedi Slimane voor Vogue Nippon December 2011

9. Over Slimane wordt gezegd dat hij his own best model is. De man ziet er niet slecht uit & is nooit bang om te experimenteren. Volgens popular belief keek David Beckham destijds zijn bekende coupe faux-hawk bij de designer af.

10. Nu de ontwerper terugkeert naar Yves Saint Laurent zal hij voor het eerst een vrouwencollectie ontwerpen. Uitkijken naar komend resort season dus, want dan debuteert le nouveau Slimane!

11. Oké dan, nog een toegift. Want misschien is het niet onbelangrijk om te weten hoe je die naam nu precies uitspreekt. Eddy Sli-mahn is de correcte pronunciatie. Luister hier naar een Française die het voordoet!

Ziezo, nu weet je genoeg over Hedi Slimane om je te redden op het volgende cocktailfeestje. En om een binnenpretje te krijgen wanneer je daar iemand Hiedi Slimeejn hoort zeggen.

Beeld: Hedi Slimane; Style, AskMen.

page loaded