Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Oscar voor Best Costume Design: de genomineerden

Door Michael op 21.02.2012

Met dé prijsuitreiking op zondag 26 februari 2012 komt de avond der filmavonden aka de Oscars er aan! Filmfreaks & fashionistas zitten dan voor de buis met grote ogen. Allemaal opzoek naar de beste film, knapste acteerprestatie, breedste glimlach, meest adembenemende kleed of mooiste koppel.

Belmodo.tv volgt de prijsuitreiking live in Los Angeles op de voet! Zondag verschijnen o.a Démian Bichir, George Clooney, Jean Dujardin, Brad Pitt of Gary Oldman op de rode loper samen met lucky ladies als Glenn Close, Viola Davis, Mara Rooney, Michelle Williams & Meryl Streep. Aangevuld met een hele reeks knap getrainde lijven. Soit, om je Oscars & fashion kennis alvast bij te spijkeren krijg je hier een overzichtje van alle Oscar genomineerden voor de categorie Best Costume Design. Already just a little spoon of fashion!

Michael O'Connor voor Jane Eyre

Charlotte Bronte's roman Jane Eyre kreeg anno 2011 opnieuw een verfilming dankzij regisseur Cary Fukunaga. De cast bevat o.a. Mia Wasikowska, Jamie Bell, Michael Fassbender & Judi Dench. De UK-based kostuumontwerper Michael O'Connor mocht de helse opdracht der kostuums op zich nemen. O'Connor liet zich natuurlijk leiden door het verhaal maar vooral door Jane Eyre's persoonlijke strijd. Michaël liet zich ook inspireren door artiesten uit die tijd als Ingres, Mary Ellen Best & Winterhalter maar ook door fotograaf Robert Adamson

De belangrijkste thema's zijn de Romantiek, de vroege Gotiek & tal van historische kostuums. "Fashion is forever looking back!", aldus Michaël O'Connor.

Lisy Christl voor Anonymous


Lisy Christle is een Duitse kostuumontwerpster. Sinds 1995 werkt ze voor de filmindustrie. Ze werkte o.a. samen met regisseurs Michael Haneke, Florian Gallenberger & Christian Petzold. In 2009 won ze al een German Film Award voor haar kostuums in de film John Rabe. Voor de film Anonymous van regisseur Roland Emmerich is ze genomineerd voor haar prachtige kostuums uit the Elizabethan era

Voor haar ontwerpen liet Christle zich inspireren door talloze portretten van de Britse monarche. De kostuumontwerpster fell in love met deze periode uit de Engelse literatuur toen ze als kind een bezoek bracht aan een tentoonstelling in Londen. Voor de film maakte ze verschillende categorieën van mensen; de armen, de rijken, de normale mensen, etc. Iedereen kreeg z'n eigen kleuren, stoffen en texturen toegewezen. Bijvoorbeeld rood, groen, blauw & zwart waren kleuren voor de adel, want het verven van deze kleuren is zeer duur.

Mark Bridges voor The Artist


The Artist wordt getipt als de grote slokop van de komende Oscaruitreiking. Genomineerd in maar liefst 10 categorieën waaronder ook de categorie Best Costume Design. Verantwoordelijk voor de prachtige The Artist creaties is kostuumontwerper Mark Bridges. Bridges is afkomstig uit New York. Hij werkte aan movies als Boogie Nights, The Fighter, Magnolia & There Will Be Blood. Ook de tv-serie Six Feet Under mocht op z'n medewerking rekenen. Tal van zijn designs stonden al in Vogue, Harper's Bazaar & The New York Post.

The Artist brengt een romantische versie van het oude Hollywood. De film is volledig zwart-wit gedraaid en vroeg daarom een aparte aanpak. Alle kostuums werden in amper 8 weken helemaal klaar gestoomd voor de opnames. Bridges zag onnoemelijk veel silent movies als research. Hij liet tal van jurken uit die periode kopiëren want de originele kostuums waren vaak te fragiel. Elk design kreeg een stempel uit 1920 mee. 

Sandy Powell voor Hugo

Costume designer Sandy Powell is niet nieuw in de Oscarwereld. Powell won eerder al 3 Oscars voor The Young Victoria in 2009, The Aviator in 2004 & Shakespeare in Love uit 1998. Sandy studeerde theater design in de London's Central School of Art. Sinds haar medewerking aan de film Gangs of New York, werkt ze regelmatig samen met regisseur Martin Scorsese

Powell groeide op in Zuid-Londen. Ze leerde de kneepjes van het naaien op vroege leeftijd van haar moeder. In 2011 werd ze geridderd tot Officer of the Order of the British Empire voor haar verdiensten op vlak van kostuum design & de filmindustrie. 

Arianne Phillips voor W.E.


Als er 1 kostuumontwerpster het woord celebrity begrijpt dan is het Arianne Phillips wel. Arianne is costume designer van Madonna's nieuwste film W.E.. Een film over het verborgen leven van Wallis Simpson. Een Amerikaanse socialite wiens 3de echtgenoot the King of England Edward Winsor was. Hij deed afstand van de troon in 1937 om met haar te trouwen. 

Arianne werkte al eerder samen met sterren als Lenny Kravitz, Justin Timberlake, Courtney Love & No Doubt. Ze kreeg al een Oscarnominatie voor haar designs in Walk The Line. Arianne was trouwens Madonna's styliste voor haar 4 laatste concerttournees én haar privé-styliste. De kostuumontwerpster kreeg een BAFTA nominatie voor haar designs in de film A Single Man van Tom Ford. Andere films waar ze aan meewerkte zijn The People vs. Larry Flint, Swept Away, Knight and Day & Hedwig and the Angry Inch

page loaded