Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

EXPO: Een Leven in Mode @ MoMu Antwerpen

Door Michael op 11.02.2012

Altijd al willen weten hoe vrouwen er vroeger bijliepen? Welke modetrends er geldig waren & hoe die het dagelijkse leven van every woman toen beïnvloedde? Kruis dan met stip aan in je agenda dat je binnenkort een bezoek moet brengen aan het MoMu in Antwerpen. Met de tentoonstelling Een Leven in Mode - Vrouwenkleding 1750 - 1950 programmeert het Antwerpse modemuseum een overzicht met stukken uit de collectie van Jacoba de Jonge.

Centraal staat de invloed van mode op het dagelijkse leven van vrouwen uit de middenklasse in West-Europa tussen 1750 & 1950. Een serieuze boterham die je wellicht met makkelijke happen binnenkrijgt als je rekening houdt met de uitstekende reputatie van het museum. Alle aandacht gaat meestal uit naar high fashion. Toch bleven modetrends bijzonder exclusief voor de gewone vrouw. Die trends werden in de mate van het mogelijke overgenomen door vrouwen uit de middenklasse en soms door volksvrouwen.

D.m.v. een overzicht aan historische japonnen & accessoires creëert het museum een beeld van de relatie tussen het mode-ideaal en de werkelijk gedragen kleding. De tentoonstelling bekijkt ook hoe die modieuze kleding gemaakt werd en wat de gevolgen hiervan zijn op de houding en gedrag. 


Naast galakleding of formele outfits speelt de gewone kleding ook hierbij een belangrijke rol. In alles werd geprobeerd om de mode zo goed mogelijk te volgen. Door een sterke opkomst van de burgerij in de 19de eeuw ontstonden nieuwe mogelijkheden. Mensen gingen sporten, wandelen, reizen en winkelen. Activiteiten die altijd om een andere, nieuwe kleding vroegen.

Stap voor stap steeg het belang van confectiekleding, een trend waar de nieuwe grootwarenhuizen handig op inspeelden. Als consument werd je toen meer en meer gedwongen om die opgelegde mode te volgen. Een evolutie die geïllustreerd wordt door een 90-tal silhouetten afkomstig uit de gigantische historische kledingcollectie van de Nederlandse verzamelaar Jacoba de Jonge

Jacoba de Jonge studeerde rechten in Nederland. Al op zéér jonge leeftijd begint ze met het verzamelen van historische kostuums. De interesse voor kostuumgeschiedenis startte toen ze een erfstuk kreeg van haar groottante. Ondertussen heeft ze al verschillende tentoonstellingen samengesteld in binnen- & buitenland. Ze maakte deel uit van tal van kostuumverenigingen. Een deel van haar collectie wordt nu ondergebracht in het ModeMuseum Antwerpen. Een selectie zal te zien zijn tijdens deze expositie. 

Een Leven in Mode - Vrouwenkleding 1750 - 1950 opent op woensdag 21 maart 2012 de deuren in het Antwerpse MoMu. De tentoonstelling loopt t.e.m. zondag 12 augustus 2012.

MoMu 
ModeMuseum Provincie Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen
www.momu.be

Tickets kosten € 8.

page loaded