Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

EXPO: Walter Van Beirendonck @ MoMu

Door Michael op 15.09.2011


Het Antwerpse Modemuseum pakt opnieuw uit met een tentoonstelling van formaat. Na Stephen Jones is het de beurt aan ons eigen Belgisch talent met topdesigner Walter Van Beirendonck. Een expo die je meeneemt in de wondere wereld van de modeontwerper die bestaat uit tonnen inspiratie en contrasten in alles wat hij doet. De tentoonstelling draagt de naam Dream The World Awake en loopt vanaf nu tot zondag 19 februari 2012. Een aanrader die je dus écht niet links mag laten liggen, gewoon bezoeken!
Dream The World Awake brengt tientallen silhouetten tot leven en laat je binnenstappen in het Walter universum. De tentoonstelling is opgedeeld in 6 verschillende thema's met o.a. Fairytales, Alien Spirits, Techno Crafts, Alterations, Rituals & Actions/Reactions
Fairytales gaat dieper in op de narratieve strategieën in het werk van Van Beirendonck. In elke collectie is taal namelijk duidelijk aanwezig d.m.v. slogans, woorden, prints & tricot. Combinaties worden vaak gemaakt tussen stukken lyrics & bestaande zinnen. Er wordt dus duchtig gespeeld met taal in al zijn vormen. Denk maar aan de mascotte Puk Puk uit 1994 die alle stoute uitspraken van Walter verwoord. Goed en kwaad zijn vaak present in Walter's werk door het gebruik van lieveheersbeestjes of schattige beertjes. Maar telkens met een evil twist natuurlijk. Alien Spirits toont Walter zijn grote voorliefde voor alles rond science fiction, het futuristische, het bovennatuurlijke en spiritualiteit. De designer probeert op die manier met een open blik naar de wereld te kijken, compleet onbevooroordeeld. Iets wat hij zijn publiek ook probeert te laten doen. Hierbij maakt hij handig gebruik van de schoonheid van de planeet, mysterieuze beelden van op het Paaseiland, ufo's, sms-berichten en computergraphics. Een bizarre mix die hij wonderwel prachtig samenbrengt.


Techno Crafts brengt de klemtoon op technologie, techniek en ambacht. Walter experimenteert vlot met allerlei hoogtechnologische stoffen en nieuwigheden als neopreen, reflecterende stoffen & glow in the dark materialen. Prints gaat hij parfumeren zodat ze ook perfect naar bv. een aardbei ruikt. Denk rubber, latex & plastic er bij en je krijgt collecties die resulteren in opvallende vormen, materialen en vaak borduurwerk.

Walter mocht trouwens in 1997 de kostuums ontwerpen voor de PopMart tournee van de rockgroep U2. De kostuums zijn gebaseerd op action figures en al snel waren Bono Man, Muscle Man, Lopsided Man, Hitman en Electric Cowboy geboren.
Bij Alterations stelt Walter Van Beirendonck ons denken over de schoonheid in vraag en gaat hij op zoek naar alternatieve lichaamsbeelden. Hierbij krijg je de entree van gespierde bodybuilders, struise bears tot tengere jongens en frêle Japanse meisjes tot fantasiefiguren. Modellen op stelten, t-shirts met preoperatie tekeningen, plastische chirurgie & de manier waarop je schoonheid kan manipuleren. Denk avatar en je bent helemaal mee!


Onder de Rituals afdeling kom je alles te weten over Van Beirendonck's bijzonder grote fascinatie voor rituelen. Denk daarbij aan etnische rituelen maar ook SM & fetisjisme. De Amerikaanse topfotograaf Robert Mapplethorpe vormt voor hem daar bij een grote inspiratiebron. Maskers, latex bodysuits, vetersluitingen, korsetten, naaldhakken voor mannen het hoort er allemaal bij.

Als allerlaatste thema krijg je Actions/Reactions. Focus ligt hier op de controversiële thema's en de maatschappelijke & sociale statements van Walter. Mode is fun maar af en toe moet je ook je publiek een geweten schoppen. Walter kan het bij uitstek haast perfect. Hier verwerkt hij thema's als aids, het boerkadebat, massaconsumptie, ecologie & kapitalisme. Belangrijk is wel dat Walter zijn boodschap nagenoeg altijd positief blijft. De designer gelooft ook sterk in vooruitgang en verbetering.

Walter Van Beirendonck: Dream The World Awake is een tentoonstelling die je zeker niet mag missen. Perfect om je modekennis de nodige diepte te geven en bovendien helemaal geïnformeerd te raken over het werk van de topdesigner. Wij gaan alvast voor een tweede bezoek!

ModeMuseum 
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen
www.momu.be

open van dinsdag t.e.m. zondag van 10:00 tot 18:00
gesloten op maandag
tickets kosten € 8

page loaded