Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Streetstyleles met Peter Stigter

Door Patricia op 25.06.2011

Naar aanleiding van de Biënnale worden er in Arnhem verscheidene workshops georganiseerd rond mode. Eén daarvan draait rond streetstyle fotografie, waar iedereen die beschikt over een digitale reflexcamera kan leren om de perfecte straatfoto te maken. Niet zomaar van de eerste de beste amateurfotograaf, maar van Peter Stigter en zijn team. Peter Stigter is dé Nederlandse naam wanneer het aankomt op catwalk- en straatfotografie, hij zit al meer dan 25 jaar in de business en bezoekt al even lang de fashion weeks. Ik ontmoette de heerlijk pretentieloze fotograaf bij Dudok en kreeg een blik achter de schermen tijdens de workshop.

Peter Stigter is een imposante man. Groot, kaal en met een knalblauw Dickies T-shirt komt hij me tegemoet: "Een Afrikaans-achtig bloesje zei je aan de telefoon, dat kan niet missen". Ik ben een beetje zenuwachtig, maar deze man is zo sympathiek dat ik me al snel op mijn gemak voel.

Ik weet op voorhand dat de eerste vraag die ik zal stellen moeilijk is: "Wat is nu dé gouden tip wanneer het gaat om Streetstyle fotografie?".  Zijn antwoord is vastberaden: "Laat nooit een goede foto links liggen. Wanneer ik op de fashionweeks ben, verzamel ik allerhande mode-info op maar ook naast de catwalk. Wanneer er tussendoor iets je aandacht vangt kan je niet anders dan daarop reageren."

Zijn favoriete plaats in de wereld om te shooten is naar eigen zeggen Milaan. "Italië heeft namelijk hét goeie leven. Het is er mooi, je hebt er goed weer, en ik heb er een goed hotel en een vaste chauffeur waar ik steeds mee samenwerk. Ik hou van alle steden waar ik ga voor de fashion weeks. New York is top, maar hectisch. Parijs is ongetwijfeld het beste voor mode, en Londen voor jonge trends. Maar in de eerste stad loopt het vol Fransen en in de laatste vol Britten (lacht)."

Wanneer ik vraag naar de meest bijzondere momenten uit zijn carrière vertelt hij me dat hij blij is wanneer hij 1 à 2 fashion moments per seizoen meemaakt. "Shows van McQueen, Galliano en Viktor & Rolf bijvoorbeeld, die zijn geweldig. Met de laatste ontwerpers heb ik een heel speciale band, die leerde ik kennen toen zowel zij als ik nog onbekend waren. Ik heb natuurlijk het geluk dat ik van mode hou. Sommige fotografen gaan naar de fashion weeks en het boeit hen niet echt, maar in dat opzicht ben ik "goed opgevoed" door mijn vrouw (modejournaliste Jetty Ferwerda). Shows zijn mijn eerste liefde. Ik ben industrieel ingenieur van opleiding, en begon aan dit werk met het idee dat het een tijdelijke job was. Nu denk ik dat ik hier mijn leven lang mee door kan gaan."

Na de lunch gaan we op zoek naar de studenten en fotografen van Team Peter Stigter die de stad ingetrokken zijn om hun les in de praktijk om te zetten. Daar strikken we twee leden van zijn team: Jeanette, een ex-model turned fotograaf met ein-de-loze benen en John, het Canadese "soms-iets-té-relaxte" natuurtalent. Ze houden er elk hun eigen werkwijze op na, en Peter luistert geamuseerd naar de verhalen van de studenten. Eén van de studenten, die momenteel huisvrouw is, toont ons haar werk van die dag op de camera: "Er is momenteel zo veel te doen rond de Biënnale, maar deze workshop is eigenlijk ideaal. Wat heb je eraan om gewoon te kijken wanneer je evengoed kan doen." Meer dan waar...


Ikzelf en Peter Stigter door de lens van Jeanette.

Tot 24 augustus kan je bij Dudok in Arnhem terecht voor de expo "Peter Stigter aan de Muur", een verzameling van de favoriete ongepubliceerde werken van de fotograaf. De werken worden verkocht, en de opbrengst gaat naar blinden en slechtzienden in Nederland. 


 

page loaded