Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

EXCLUSIEF: Interview met Michael Kaplan

Door Patricia op 27.12.2010

Ik krijg telefoon op een doordeweekse namiddag. Of ik het interview wil afnemen met de kostuumontwerper van de nieuwe glitzy film Burlesque, met popveteraan Cher en gouden stem Christina Aguilera in de hoofdrollen? Euh, dat denk ik wel, want Michael Kaplan is niet alleen kostuumontwerper van Burlesque, maar ook van kleppers als Blade Runner, Flashdance, Pearl Harbour en Fight Club. Fight Club is één van mijn allersuperfavorietigste films -like- ever, en een gezonde schrik slaat me om het hart bij de gedachte om met eender wie te communiceren die aan deze productie heeft meegewerkt, laat staan de kostuumontwerper! Een buitenkansje voor iemand die een jaar lang heeft zitten thesissen over filmkostuum.

Burlesque-The-Movie-Belmodo.tv-6

De dag van het interview ben ik super nerveus. Ik mag Michael bellen in L.A., 8.30 AM daar, maar dat is 5.30 PM hier. Wat als ik blunder? Of hij gewoon niet opneemt? Of hij een gemeen man blijkt te zijn? Mijn angst maakt plaats voor een rush van het moment dat Michael de telefoon opneemt: "Hi, how aaaare yooou?". Nothing scary about that!

Wat was je doel bij het ontwerpen van de kostuums van Burlesque?
"Ik had nog nooit een musical gedaan, dus eerst en vooral wou ik alles tot een goed einde brengen (lacht) en ervoor zorgen dat niemand me haatte naderhand. Maar ik denk dat mijn doel -zoals altijd- was om mooie kostuums te creëren. De moeilijkheid, wanneer je veel dansers hebt, is om comfortabele kostuums te maken die niet hinderen bij de routines. Omdat ik niet gespecialiseerd was in danskostuum, heb ik zelf in deze productie veel bijgeleerd. Het was zeer uitdagend."

Burlesque-The-Movie-Belmodo.tv-3 Burlesque-The-Movie-Belmodo.tv-2

Hoe verliep de productie? Hoe lang heb je aan de kostuums gewerkt?
"We hadden weinig tijd om voor te bereiden, ik denk zo'n zeven weken. Maar er was zo veel dat moest gebeuren! Schoenen kwamen van Italië, de stoffen moesten nog worden aangekocht... Doorheen de hele productie zijn we blijven verder werken, dingen waren soms pas klaar de dag zelf. Productiedata veranderden ook constant...Het was een heel stresserend gebeuren. Er waren zo veel muzikale nummers dat het leek alsof ik een gewone film aan het draaien was, en dan nog twee muziekclips per week. It was crazy!"

Waar haalde je je inspiratie?
"Overal. Eigenlijk is iedere song in de film een ode aan een ander soort Burlesque. Zo is er bijvoorbeeld een liedje dat ooit gezongen werd door Mae West, en daarvoor hebben we gekozen voor een soort van jaren 30 sfeertje."

Burlesque-The-Movie-Belmodo.tv-5

Hoe was het om samen te werken met Christina en Cher? Ik las in je interview met de LA Times dat Cher graag een persoonlijke toets gaf aan haar kostuum?
"Altijd, ja! Christina droeg haar kostuums zoals we hadden afgesproken, maar Cher is het zo gewoon om zichzelf te zijn op een podium, dat ik denk dat ze de nood had om alles te personaliseren, zodat het comfortabel voelde voor haar. Maar omdat Cher zo hard lijkt op haar personage Tess, had ze de vrijheid om dat te doen."

Denk je ooit na over de invloed die je hebt op de mode? Het is al eerder gebeurd dat ontwerpers inspiratie vonden bij jouw kostuums. Zo baseerde Alexander McQueen zich ooit op Blade Runner en Donatella Versace op Fight Club...
"Nee! Als ik dat zou doen deed ik mijn job slecht! Ik probeer altijd het personage als startpunt te nemen, anders kan ik niet ontwerpen."

Burlesque-The-Movie-Belmodo.tv-1 Burlesque-The-Movie-Belmodo.tv-4

Je bent bevriend met Marc Jacobs, praten jullie ooit over jullie werk? 
"Niet zo vaak, wanneer we elkaar zien praten we over andere dingen. Maar wanneer ik dingen zie van hem die ik leuk vind, bel ik hem op om dat te zeggen en andersom. Het is grappig, hij vertelde me ooit: "Ik zou echt niet kunnen doen wat jij doet" en dat geldt ook andersom! Een hele collectie bedenken vanuit het niets? Ik heb een personage nodig!"

Om deze reden weet Michael ook niet goed wat te antwoorden wanneer ik hem vraag hoe de lezers van Belmodo.tv de Burlesque-look kunnen vertalen naar alledaags gebruik, dat laat hij over aan modeontwerpers Marc Jacobs dan maar eens bellen?

burlesque-movie-christina-edited_1_

Burlesque is nu in de zalen!

www.burlesquethemovie.com

page loaded