Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Stephen Jones & het accent op mode

Door Michael op 08.09.2010

Stephen Jones & het accent op mode is de allernieuwste tentoonstelling van het Antwerpse Modemuseum. Dit najaar viert Stephen Jones de 30ste verjaardag van zijn Huis Stephen Jones Millinery. Het Momu grijpt deze gelegenheid om het werk van de bijzondere Britse hoedenmaker in de spotlights te zetten. Het museum bezit trouwens de grootste collectie Stephen Jones hoeden ter wereld.Stephen werkt al jaren in de internationale modescène met tal van gerenommeerde designers. O.a. Jean Paul Gaultier, Thierry Mugler, Comme des Garçons, Claude Montana, John Galliano, Christian Dior, Azzedine Alaïa, Walter Van Beirendonck, Marc Jacobs en vele andere. De hoedenmaker bekleedt trouwens een unieke positie in de modewereld door de ongelooflijke vrijheid die hij iedere keer krijgt van de designers. Daardoor bepalen zijn hoeden in grote mate het collectiebeeld.


De tentoonstelling is opgebouwd in 4 thema's; avontuur, wetenschap, Rococo en glamour. Elke thema wordt ingeleid door een supergrote versie van een hoed. Naast de vele samenwerkingen, inspiratiebronnen en het ontwerp proces krijg je meer te zien over Jones' werk voor film, muziek en fotografie. Alles staat uitgestald op reuzengrote hoedendozen die compleet het ritme van de expo vorm geven.
Het eerste thema ' Avontuur' verwijst naar Jones' talloze reizen. De hoeden refereren naar plaatsen, steden of landen die een belangrijke inspiratie zijn geweest voor Stephen. Vooral Jean Paul Gaultier en John Galliano zijn hier belangrijk, beide ontwerpers hebben immers een voorliefde voor exotische landen en verre bestemmingen. 

Thema 2 is ' Wetenschap' en draait rond Jones' fascinatie voor wat hij noemt 'space age' en om zijn liefde voor technologie en wetenschap. Designers die hier perfect aansluiten zijn Azzedine Alaïa, Giles en Walter Van Beirendonck.


Onderdeel 3 is ' Rococo'. Hierin staan de hoeden centraal waar Stephen de asymmetrie van de natuur bestudeerd. Denk aan bloemenmotieven, hout en bladeren van bomen. Logische aanvulling zijn hier de ontwerpen van Rei Kawakubo van het Japanse brand Comme des Garçons én natuurlijk ook de excentrieke Vivienne Westwood.
Met nummer 4 ' Glamour' draait alles rond de diva. Belangrijke inspiratie hier was de film The Red Shoes uit 1948. Resultaat is een groot aantal hoge hoeden in verschillende groottes met verwijzingen naar seks, party's, spotlights en het boudoir.Een must-read als je naar de expo gaat is de outro. Daarin legt Stephen zelf uit wat zijn band is met België en meer bepaald met Antwerpen. Blijkbaar leerde hij 22 jaar geleden de Antwerpenaar Geert Bruloot kennen. Geert is de eigenaar van de shop Louis & fervent verzamelaar van Stephen's hoeden. Aangezien Geert een grote collectie kreeg, vormde diezelfde collectie de perfecte kern voor deze pracht tentoonstelling.


Voor de chocoladeliefhebbers is er trouwens goed nieuws want speciaal voor deze tentoonstelling creëerde The Chocolate Line 4 unieke pralines. De lekkernijen zijn in de vorm van 4 kleine hoeden die je kan terug vinden in de expo. Verpakt in een kleine schattige hoedendoos neem je de pralines mee naar huis. Place to buy is het Paleis op de Meir nummer 50. Check ook de website www.thechocolateline.beStephen Jones & het accent op mode
loopt tot zondag 13 februari 2011
MoMu - Modemuseum Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen
03/470.27.70
www.momu.be

Openingsuren
maandag: gesloten
dinsdag t.e.m. zondag: 10:00 - 18:00
Toegangsprijs
7 euro

Volgende MoMu tentoonstelling start op woensdag 16 maart 2011 met als titel 'Ontrafel. Breigoed in de Mode'

Check hier het verslag van de party opening @ Momu en kom te weten welke internationale blogster op de foto ging met Belmodo.tv!

page loaded