Fashion Weeks

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

PFW: Valentino, Alexander McQueen & Paco Rabanne

Door Michael op 08.03.2012

In fashion bestaat er simpelweg niet zoiets als too much. Je kan nooit té vaak gaan shoppen, je kleerkast kan nooit té vol hangen en je kan nooit té verslaafd zijn aan prachtige kleren. Met dat alles in het achterhoofd brengen we je met veel plezier nóg meer catwalk moois vanop Paris Fashion Week. We bring out the big guns now en laten je dit keer kennis maken met de FW2012-2013 collecties van Valentino, Alexander McQueen en Paco Rabanne. Soms is more gewoon more, right!?

VALENTINO

Creative directors Maria Grazia Chiuri & Pier Paolo Piccioli tekenen de Valentino collecties samen sinds oktober 2008. Beiden zijn zeer gepassioneerd door hun vak en hadden al 10 jaar achter de kiezen bij het ontwerpen van de accessoirelijn van Valentino. Momenteel brengen ze seizoen na seizoen Valentino terug op de kaart. Een fashion label met oude bijklank maar gestuurd door een succesvol kapiteinsduo.

De FW2012-2013 collectie brengt pure romantiek. Uiterst delicate details als ethnische embroidery, witte zijden strikjes en knappe kant. Serieus wat leder ook in jassen & rokken. Een serene, vrouwelijke en gedistingeerde collectie. Alles overgoten door een saus van Victorian feeling. Klassieke lange jurken werden anno 2012 opgewerkt met leder of kant en zelfs glitter. Alles zeer schattig en sweet. Jassen met een cape-attitude, double breasted mantels en capri pantalons. Een Valentino collectie is natuurlijk niet compleet zonder enkele rode designs. 

Het designersduo liet zich voor next winter inspireren door Pasolini's Medea, tal van fashion edito's & oude foto's uit vervlogen tijden. Naast Alicia Keys zat ook topmodel Natalia Vodianova in de zaal en die merkte op dat er serieus wat Russian influences in de collectie zaten. Goed opgelet dus, want de Oriëntaalse mix van embroidery & embellishments kan inderdaad Russisch of zelfs Grieks aanvoelen. Net alsof er een prachtig geweven tapijt als inspiratie diende. Where is Alladin when you need him to fly away?;-)

ALEXANDER MCQUEEN

Als er één collectie is waar ik elk seizoen opnieuw naar uitkijk, dan is het wel Alexander McQueen. Het magistrale en theatrale karakter kan me ongelooflijk boeien. Sarah Burton nam de designersfakkel over sinds het overlijden van el maestro in februari 2012. Een grote taak waarbij de hele wereld over haar schouder mee keek maar Miss Burton kon alle aandacht aan en scoorde meteen. Ze kwam nadien nog een keer uitgebreid in het wereldnieuws als leverancier voor de trouwjurk van Kate Middleton

De FW2012-2013 collectie van Alexander McQueen kiest alweer het pad van de dramatiek & donkere avant-garde creaties. Overwegend veel wit, zwart, roze, lila & fuchsia. Een karrevracht aan veren & bont voeren de hoofdtoon van de collectie. Alweer een duidelijk resultaat van Burtons perfectionismecraftmanship. Denk aan witte jurken, jassen met jacquard & big metallic tailleriemen. Heel vrouwelijk, sexy & verleidelijk

"It's futurism with softness, not cold futurism. It's looking forward in a completely positive way." -Sarah Burton-

Naast het donkere kantje ook een futuristisch gevoel voor de winter. De collectie bevat prachtige verenjurken. Extravagant, kleurrijk & uiterst gesofisticeerd. Romantische elementen als zijde & pink bloemblaadjes verzachten dan weer elk silhouet. Het verloop van de modeshow bouwt stilaan op van exclusief naar extravagant, waar alles start met een beetje bont en de eindnoot veren all over is. Burton wou zichzelf vooral pushen om vooruit te gaan in haar creatief proces. Niet meteen de alledaagse draagbare mode maar wel eentje die je doet dromen van een betere wereld, een fancy dressed betere wereld wink.

PACO RABANNE

De Indische fashion designer Manish Arora heeft sinds vorig jaar de taak op zich genomen om het Franse modehuis Paco Rabanne opnieuw in the fashion spotlights te zetten. One big task die absoluut wat tijd nodig heeft maar Arora doet het met glans en brengt een Paco Rabanne die klaar is voor de winter van 2012. Arora heeft een drukke Paris Fashion Week achter de kiezen met de voorstelling van z'n eigen collectie eerder deze week en nu de prêt-à-porterlijn van Paco Rabanne. 

Manish wordt trouwens vaak de John Galliano van India genoemd: net zo verfrissend rebels en equally in love with psychedelische kleuren en kitscherige motieven. Manish combineert moeiteloos typisch Indische elementen zoals embroideryappliqué en beading met Westerse silhouetten

In tegenstelling tot zijn grand debut vorig seizoen, ging Arora dit keer voor een meer draagbare en helaas ook iets minder imposante collectie. De ontwerper vond inspiratie bij Françoise Hardy en Brigitte Bardot wat zich vertaalde in tal van inimini jurkjes met metalic details

Het kleurenpalet bestond mainly uit grijze, zilveren, felblauwe, zwarte, gouden en witte tinten. Naast een hele reeks flirty dresses, zagen we ook enkele lederen pieces, jumpsuits, straight cut jassen en broekpakken terug. 

Futurisme meets disco: het wordt zonder twijfel een very shiny winter bij Paco Rabanne!