Fashion Weeks

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

PFW: Rick Owens, Balenciaga, Balmain & Carven

Door Michael op 03.03.2012

Eclectisch of futuristisch. Middeleeuws of avant-garde. Vrouwelijk of androgyn. Tijdens Paris Fashion Week mag je alles op je agenda zetten. Elk thema, elke techniek, elk soort fabric passeert de revue onder dezelfde spotlights.

Wat uiteindelijk overblijft zal misschien wel worden uitgeroepen tot designer brand of the year. Om je alvast ff op weg te helpen in het selecteren van jouw favoriet, ontdek de herfst- & wintercollectie 2012 - 2013 van o.a. Rick Owens, Balenciaga, Balmain & Carven.

RICK OWENS

Als er één designer in dezelfde schuif past met Yohji Yamamoto dan is het Rick Owens wel. Geboren in Californië maakte de designer de grote oversteek richting Parijs in 2003. Owens startte z'n eigen label al in 1994, toen verkocht hij eerst exclusief aan de store van Charles Gallay in LA. Daar lag hij meteen naast fashion labels als Thierry Mugler, Margiela & Alaïa. In 1999 begon Barneys met de verkoop van z'n kleding en hups het succes begon toe te nemen. 

Owens staat bekend om z'n rock-inspired designs. Een gevoel van glamour meets grunge collectie bestaande uit luxueuze lederen jassen & urban knitwear. Makkelijk te omschrijven als een avantgardistische kijk op mode. 

Rick doet z'n eigen legacy alle eer aan met z'n nieuwste herfst- & wintercollectie 2012 - 2013. De show kreeg een prachtige setting met ijzeren pijpen die vuur spuwden alsof het een altaar voor één of andere sekte was. Alle modellen kregen bovendien gezichtsmaskers op om een brutaal effect te creëren. Een brutaliteit die ook in de rest van z'n designs terug komt maar weliswaar minder sterk dan vorige seizoenen. Het kleurenpalet bestond uit zwart, grijs, nudekleuren en een beetje wit.

Owens werkt met uiterst lange lijnen die een zeer dramatisch effect creëren. Lange zwarte jurken die gecombineerd worden met lederen jassen tot aan de knie. Chiffon dresses zorgen voor een vrouwelijkheid die duidelijk verwijst naar z'n Hollywood verleden met Marlène Dietrich. Owens liet zich naar eigen zeggen inspireren door het Soft Brutalisme, een stroming binnen de architectuur met Marcel Breuer aan kop. Deze collectie schuift volgens hem meer op naar architect Frank Lloyd Wright, met als resultaat een zachtere collectie met ruimte voor grote volumes. 

BALENCIAGA

Head of Design bij Balenciaga is de Oostenrijker Nicolas Ghesquière. Nicolas' vader is een Franstalige Belg, maar de eye on fashion heeft hij van z'n moeder meegekregen. Als tiener deed Nicolas aan tal van sporten als paardrijden, schermen & zwemmen. Regelmatig duiken er her & der wel verwijzingen op in z'n collecties naar deze gezonde verslaving. De designer deed stage bij agnès B & mocht nadien al snel aan het werk bij Jean Paul Gaultier. Op 25-jarige leeftijd koos de toenmalige Balenciaga eigenaar Groupe Jacques Bogart voor Ghesquière als hoofdontwerper.

De Balenciaga designer kiest voor zijn FW2012 - 2013 collectie voor een structuur waarin elk personae een plek in neemt volgens zijn/haar mogelijkheden. Ghesquière speelt de CEO & z'n models zijn z'n werknemers. Balenciaga brengt nieuwe silhouetten met oversized & uitdagende verhoudingen. Denk aan sculptural padded sweaters gecombineerd met A-lijn jurken of zwart satijnen sweaters voorzien met space slogans als 'Out of the Blue' of 'Join a Weird Trip'. De collectie bevat ook jumpsuits uit parachutestof & een heleboel dierenprints op jurken en jassen. 

"We imagined this Balenciaga Inc. company and then we started to identify the functions the staff have and the clothes they would wear - the space-age sweatshirt girls were the spies infiltrating the company." dixit Balenciaga head of design Nicolas Ghesquière.

Hoofdkleuren voor next winter zijn zwart, wit aangevuld met opvallende tinten van blauw, roze, rood en geel. 


Spotted front row chez Balenciaga zijn actrice Salma Hayek & Kirsten Stewart. 

BALMAIN

Modehuis Balmain ontstond in 1945 door designer Pierre Balmain. Het fashion label raakte bekender doordat het big stars ging kleden als Brigitte Bardot, Sophia Loren, Katharine Hepburn & Eva Gardner. Nadien nam Pierre's rechterhand Erik Mortensen de fakkel over, opgevolgd door Oscar de la Renta 2 jaar later. Die ontwierp zelfs Balmain couture van 1993 tot 2002.

Laurent Mercier volgde hem op en iets later moest Balmain het faillissement aanvragen. In 2005 werd er opnieuw geïnvesteerd in het modehuis en Christophe Decarnin kwam aan het hoofd te staan. Ondertussen zijn de inkomsten serieus toegenomen en staat Balmain met 25 miljoen dollar winst in 2009 opnieuw aan de top. Op dit moment staat ontwerper Olivier Rousteing aan het Balmain roer.

Met deze geschiedenis in het achterhoofd stelt Balmain z'n nieuwste FW 2012 - 2013 collectie voor tijdens Paris Fashion Week. Rousteing brengt voor komende winter een mix van rock attitude met Louis XIV sfeer. Elk element komt duidelijk terug met brocade & embellishments, slim fitting broeken & maxi skirts. Veel velvet & minder leder dan verwacht. Ook serieus wat metallic, barokverwijzingen & militaire jackets. Overwegende kleuren zijn goud, zilver, muntgroen, perzik & wit. 

Olivier Rousteing presenteert hier pas zijn 2de seizoen en is duidelijk van plan om Balmain een nieuwe succesvolle richting te geven. Een evenwicht tussen de crafmantship waarvoor Balmain gekend is maar met een frissere wind. 

CARVEN

Everything Carven produces seems like magic! Alweer een Carvan winter om naar uit te kijken. Carven werd opgericht in 1945 door de Franse couturier Madame Carmen de Tommaso. Momenteel hanteert ontwerper Guillaume Henry er de creatieve pen. Guillaume verdiende z'n pluimen bij o.a. Givenchy & Paule Ka. De designer heeft er voor gezorgd dat Carven absoluut weer hip is. 

De FW2012 - 2013 collectie staat vol van cleane lijnen gemixed met een leuke It-girl stijl. Een Middeleeuwse stijl met eclictische referenties naar laser cut-outs, glasraammotieven & wandtapijtvormen. Gecombineerd met A-lijn rokken & broeken en blazers afgewerkt met een strakke tailoring. De voornaamste kleuren voor next Carven winter zijn camel, rood, zwart, mostergeeld & burgundy. Carven is het fashion label voor de It-girls van het moment. Alexa Chung heeft vermoedelijk haar bestelling al geplaatst!

Blijven hangen alsjeblieft, want morgen nog meer fashion news vanop Paris Fashion Week!

Foto's: Style.com