Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Switch it up: 5 nicheparfums

Door kora-lee op 12.03.2015

Ben je je vast parfum beu en wil je eens iets totaal anders uitproberen? Of heb je behoefte aan een nieuwe signature scent en ben je op zoek naar iets exclusiefs? Ga dan eens voor een nichegeur.

Toegegeven: nicheparfums vergen soms wat tijd, je moet eraan wennen. Door hun samenstelling – voornamelijk een hogere concentratie aan geurstoffen – zijn  ze vaak sterker, intenser en duurder dan doorsnee parfumeriegeuren, maar je hebt er dan ook veel minder van nodig en ze blijven bovendien veel langer.

Een investering, maar zeker eentje waar je geen spijt van krijgt. Dit zijn 5 nichegeuren die zeker eens het proberen waard zijn!

Penhaligon’s – Opus 1870

 
© Thedrum.com

Aah, Penhaligon’s en yours truly, we go waaaaaay back. Het begon allemaal met een staaltje Opus 1870 dat eigenlijk bedoeld was voor mijn papa, maar, ‘curieuzeneus’ als ik ben, rook ik eraan en ik was op slag verliefd.

Een typisch geval van love at first sniff! Strikt gezien is het een mannenparfum, maar een beetje gender-bending kan van tijd tot tijd geen kwaad.   

Opus 1870 opent met een krachtige maar frisse combo van yuzu, koriander en zwarte peper, maar verandert al snel naar een kruidige, zoete, zachte mix van kaneel, wierook, ceder, sandelhout en muskus. Voor wie wel houdt van een androgyne touch en niet bang is van een parfum met punch, maar het toch graag licht houdt.

Plus, het elegante, ginachtige flesje met strikje staat beeldig in je beautykast.

Penhaligon’sOpus 1870 Eau de Toilette (100 ml; € 122,-). O.a. verkrijgbaar bij Senteurs d'ailleurs.

Nasomatto – Blamage

‘Nasomatto’ betekent in het Italiaans zoveel als ‘waanzinnige neus’. Sounds just about right als je Alessandro Gualtieri, de neus achter het merk, een beetje kent.

Een parfumgenie zoals er maar weinig rondlopen, maar wel eentje met een serieuze hoek af. Een flinke dosis avant-gardisme, een tikkeltje crazy Italian & a whole lotta hipster, all-in-one!

Gualtieri raakte gefascineerd door het feit dat de beste creaties voortkomen uit fouten en toevalligheden in het creatieproces. Daarom koos hij geblinddoekt lukraak 4 ingrediënten uit en maakte hij het tot zijn persoonlijke missie er een geniaal parfum mee te creëren.

Een aartsmoeilijke opdracht, die hem meer dan een jaar lang naar zowat alle uithoeken van de wereld bracht en hem haast tot echte waanzin dreef.

Het eindresultaat? Een bedwelmende, mysterieuze geur die speels en charmant opent met zoete bloemen, maar al snel zijn duistere hart prijsgeeft: smokey en houtachtig met harsachtige en groene noten. Razend verslavend!

NasomattoBlamage Extrait de Parfum (30 ml; € 118,-). O.a. verkrijgbaar bij Kroonen & Brown

Agonist – Isis


© Pinterest

Agonist is een Zweeds merk dat artistieke, 100 % natuurlijke parfums maakt, geïnspireerd op het Scandinavische klimaat. Isis is een zeer toegankelijke maar erg interessante geur: het parfum opent kruidig en fris met peper, gember en citrus, maar warmt dan geleidelijk aan op tot een delicieuze combinatie van karamel, vanille en amber.

Warm en comfy, maar nooit bedwelmend; eetbaar, maar nooit stroperig, tandpijn-veroorzakend zoet. Van een puurheid waar de meeste vanillegeuren enkel van kunnen dromen. Voor wie houdt van Thierry Muglers Angel, maar zin heeft in iets eleganters.

AgonistIsis Eau de Parfum (50 ml; € 125,-). Exclusief verkrijgbaar bij Necessities

Byredo – M/Mink 

No need to introduce Byredo: de stijlvolle, minimalistische flesjes zijn alomtegenwoordig op modeblogs & fashionable Instagram-accounts, en celebs vallen in katzwijm voor de bevallige geuren. Zelfs Karl Lagerfeld rekent Bal d’Afrique tot zijn favorieten. If it’s good enough for Kaiser Karl 

Dé Byredo-blikvanger is echter ongetwijfeld M/Mink. Deze excentrieke geur is geïnspireerd op een blok Japanse kalligrafie-inkt. Niet meteen parfummateriaal, zou je denken, en dat is het eigenlijk ook niet. M/Mink is een hoogst origineel, avant-gardistisch parfum dat zich nog het best laat omschrijven als magnetisch: het trekt aan en stoot af.

Zilt, zeepachtig metaal speelt een fascinerend spelletje met patchouli, wierook, amber en honing. Volgens sommigen volstrekt ondraagbaar, anderen vinden het dan weer ronduit verslavend. Voor durvers en al wie kickt op provoceren.

ByredoM/Mink (100 ml; € 140,-). O.a. verkrijgbaar bij Verso Profumo.

Tauer Perfumes – 06 Incense Rosé © Mirror-reality.com

De Zwitserse Andy Tauer mag dan wel autodidact zijn, hij wist in no time de harten van parfumkenners en -liefhebbers te veroveren, wat hem in parfumkringen prompt een soort cultstatus opleverde.

Originaliteit, authenticiteit en kwaliteit draagt hij dan ook hoog in het vaandel. Zijn parfums zijn echte olfactorische kunstwerkjes.

Incense Rosé is een rozengeur, maar wel eentje die mijlenver af staat van de kokette, klassieke damesgeuren die we gewend zijn. Tauers interpretatie is complex, mysterieus en smokey: een donkere roos omhuld door wierook en kardemom.

Clementine en bergamot zorgen voor een frisse toets in de opening. Misschien niet voor beginners, maar niche met grote N.

Tauer Perfumes06 Incense Rosé Eau de Parfum (50 ml; € 125,-). O.a. verkrijgbaar bij Necessities

 

Foto’s © Penhaligon's, Nasomatto, Agonist, Byredo, Tauer PerfumesThedrum.comMirror-reality.comPinterest.

Topfoto © Stylelist.

page loaded