Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Meet top make-up artist Francesca Tolot

Door Michael op 14.02.2015

Ze heeft de grootste sterren opgemaakt. Madonna, Mila Kunis, Kate Moss, Elizabeth Taylor, Vanessa Paradis, Beyoncé… ze hebben allemaal bij haar op de stoel gezeten. Als kers op de taart heeft Francesca Tolot nu een boek uit: One Woman, 100 Faces.

“Francesca Tolot is the most extraordinary make-up artist of our time. She seeks and finds beauty in all things and the face is her perfect canvas.” –dixit Beyoncé-

Queen Bey schreef het voorwoord van het boek. Francesca Tolot en Beyoncé zouden BFF’s kunnen zijn, zo vaak hebben ze al samengewerkt. Tolot deed o.a. de make-up voor de videoclip van Crazy in Love, Beyoncé’s eerste solosingle. Daarna volgden nog honderden magazineshoots en nog veel meer videoclips. De sexy blik in Haunted heeft B zo ook te danken aan Tolot.


© francescatolot.net

Tolot is eigenlijk een Italiaanse die naar L.A. verhuisde. Haar ouders waren grote creativo’s en zo ging zij ook al snel spelen met kleur en schilderkunst. Het was nooit haar bedoeling om make-up artist te worden.

“I became a make-up artist by chance. Diego Dalla Palma (a famous artist in Italy) asked me for a job. I hated it in the beginning. One time I even had a fight with a model.” -dixit Francesca Tolot-

Ze zou het nooit meer doen, maar liet zich toch nog een keer overhalen. Het was toen, in de studio voor Vogue Italy, dat ze verliefd werd op the art of make-up.


© Alberto Tolot

We had the honor to meet her en stelden haar een paar vragen.

Hoe word je een goede make-up artist? Moet je heel creatief zijn of een opleiding volgen?

Neen, helemaal niet. Er zijn heel veel soorten make-up artiesten nodig. Sommigen specialiseren zich bijvoorbeeld in trouwlooks. Daar moet je compleet anders voor tewerk gaan. Het heeft niets te maken met creativiteit. Een training hoeft ook niet. Het mag natuurlijk, maar ik heb het nooit gedaan. Ik heb mezelf alles geleerd. Oefenen, experimenteren en leren uit je fouten is de beste manier om te groeien als artiest.

“Just be open-minded and be open to learn.” –dixit Francesca Tolot-

Luister ook goed naar de modellen die je maquilleert. Luister naar hun visie en steek er iets van op.


© Filip De Smet & Mac Cosmetics

Hoe ga jij te werk voor een opdracht?

Het hangt er van af waarover het gaat. Het totaalplaatje moet kloppen. Het gaat niet enkel om de make-up, maar ook om de belichting, een goede fotograaf, het haar… Soms kom ik ergens toe en vind ik dat er geen make-up nodig is. Dan doe ik dat ook niet en breng enkel wat basis aan. Alles hangt af van de situatie. Die moet je goed aanvoelen.

Als ze vrij spel krijgt, speelt ze heel graag met kleur.

"Kleuren boven elkaar aanbrengen en daardoor nieuwe kleuren creëren, vind ik fantastisch. Ik clash ook graag met kleuren. Dat maakt een look interessant." -dixit Francesca Tolot-


© Filip De Smet & Mac Cosmetics

Hoe ga je als make-upartieste om met moet moeilijke modellen of celebs?

Probeer zelf niet agressief te worden. Ik heb 1 keer ruzie gemaakt met een model, maar daarna nooit meer (lacht). Omzeil het conflict en blijf vriendelijk. Soms zal dat heel moeilijk zijn, maar doe wat je kan. Probeer er altijd het beste van te maken. Call it a day en denk aan de volgende (hopelijk betere) opdracht. 


© Alberto Tolot

Voor het boek werkte je samen met model Mitzi Martin. Waarom zij?

Ik ken Mitzi Martin al sinds haar 17e en ze is gewoon zo mooi. Ze is slim, bloedmooi en je kan altijd op haar rekenen. Als we vroeger zelf ons model mochten kiezen, kozen we altijd voor haar. Mitzi heeft een heel symmetrisch gezicht waar je veel kanten met uit kan. Dat was ook het idee voor het boek.

Het boek is een meesterwerk. Mitzi Martin in 100 gedaantes.

Ik had zoveel fotomateriaal van Mitzi van over de jaren heen, dat het voor mij logisch was om met haar samen te werken. Sommige looks zijn heel naturel andere zijn dan weer heel artistiek.


© Alberto Tolot

Je hebt met zowat alle wereldsterren mogen samenwerken. Hoe heb je je zo naar de top gewerkt?

I’m just lucky. Ik verhuisde naar L.A. en daar hielden ze van mijn Europese/Italiaanse stijl. Ik was op het juiste moment op de juiste plaats. In die tijd was het ook gemakkelijker. In de jaren 80 waren er veel minder make-up artiesten dan nu.

Jij hebt zo’n prachtig portfolio en nu het boek. What’s next voor jou?

Het boek was echt een droom voor mij. Dat doel heb ik dus bereikt. Ik moet nu op zoek naar een nieuw doel, haha! Mijn grootste doel is om gelukkig te zijn en te doen wat ik graag doe.


© Filip De Smet & Mac Cosmetics

Wat zijn je ultieme beauty tips?

Draag zorg voor je huid. Hydrateer goed en gebruik de juiste foundation. Draag in het dagelijkse leven gewoon niet te veel make-up. Een nude look is veel mooier dan een te opgetut gezicht. Dat klopt niet in het dagelijkse leven.

Topfoto © Alberto Tolot

Met medewerking van Jolien Vyverman

page loaded