Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Lacoste L.12.12 Noir, part 2

Door Astrid op 29.06.2013

In Eau de Lacoste L.12.12 Noir, part 1 kon je al lezen dat ik naar Parijs trok om er het nieuwste mannenluchtje van Lacoste te ontdekken. As promised: part 2 van mijn Lacoste avonturen… Of ik nog tijd had voor een interview met Lacoste’s Design Director Christophe Pillet, a.k.a. de ontwerper van het flacon? Yes, please!

Mister Christophe Pillet

Ik ontmoette de ontwerper @ - where elsethe Lacoste headquarters. Obviously dressed in a black Lacoste polo! Officieel is Pillet design director bij Lacoste sinds 2009, maar eigenlijk is hij al veel langer ‘involved in the brand’. Zo mocht hij zijn zegje doen over het nieuwe design van de Lacoste shop in Parijs en ontwierp hij accessoires lang voor die officiële titel er was.

Toch is Pillets meesterwerk bij Lacoste ongetwijfeld het tijdloze design van de parfumflesjes. Dit is een flacon zoals je nog nooit gezien hebt en dat tegelijkertijd toch erg herkenbaar is. Het ontwerp is gebaseerd op de klassieke Lacoste L.12.12 polo. Net als bij het shirt spotten we het reliëf van de unieke piqué stof en het beroemde krokodillenlogo. Simple, yet genius!

Christophe Pillet is zo’n man waar je uren in een bruin café mee zou kunnen discussiëren over design, , reizen, muziek, the eighties en ja zelfs fashion! Maar we zijn natuurlijk niet helemaal naar Parijs getrokken voor some casual chitchat. Let’s get this show on the road!

Why Lacoste?

"Dat is eigenlijk een lang verhaal. In 2000 had Lacoste nood aan jong bloed omdat het label de grip verloor met zijn klanten. Christophe Lemaire, creatief directeur van de fashion op dat moment, wilde de Parijse winkel herinrichten en was op zoek naar iemand die op dezelfde golflengte zat hem. Hij zocht naar iemand die op net als hem een bepaalde ‘simplicity’ kon waarderen, maar met een Franse touch, natuurlijk. En hij wilde mij graag bij het team. Natuurlijk zegt een mens geen nee tegen zo’n kans!" - aldus Pillet - 

Waarom spreekt de geur én het design zoveel mensen aan?

Because it’s a good design! Ik zeg dit niet omdat ik een product ontwerper ben maar je verkoopt de mensen in de eerste plaats eigenlijk geen parfum. Je verkoopt geen goed ruikende vloeistof, je verkoopt entertainment, een verhaal, je verkoopt een universum waarin mensen zich kunnen spiegelen. Het obstakel wanneer je een parfumflesje ontwerpt is dat “you don’t see what you get”.  In tegenstelling met bijvoorbeeld een koffiekop. Het flacon van een parfum is echt veel meer dan het esthetische uitzicht. Het moet een bepaalde impressie nalaten. En die impressie heeft een heel specifiek design nodig. Dàt is de moeilijkheid! 

Een bijkomend obstakel is natuurlijk dat niemand op dezelfde manier naar je flesje kijkt. Je bent ofwel fan of je bent het niet. Iedereen kan in principe een designer zijn: “oooh let’s do the top of the bottle in wood” en iedereen zit boordevol ideeën, vaak goeie ideeën zelfs, maar het spel is hier opnieuw de zoektocht naar die eenvoud. Tegelijk wil je je design ook die ‘richness’, de warmte van de Lacoste geschiedenis meegeven. Op die manier vermijd je een minimalistisch of naïef design en creëer je iets iconisch. 

Draag je de geur zelf? 

Ik het de witte al geprobeerd, maar ik ben niet echt versatile. Ik ben een old-fashioned guy die al sinds m’n 16de trouw is aan dezelfde geur. Iets wat wij helemaal niet old-fashioned vinden, laten we het gewoon ‘classic’ noemen. De strenge ‘final question please’ komt veeeel sneller dan gepland en we hebben het nog niet eens over fashion gehad!

Wat is je favoriete Lacoste piece aller tijden?

Not an easy question. Als je een politiek correct antwoord wil, dan antwoord ik zonder twijfel alles wat Felipe (Oliveira Baptista, creatief directeur voor Lacoste)  tegenwoordig ontwerpt is een echte must-have. Hij begrijpt als geen ander de zeitgeist en creëert items die echt fashionable en modern zijn. Zijn ontwerpen zijn meer dan een leuk stuk van een bepaalde collectie, zijn ontwerpen zijn echt collectable.

But there is one item that I love and where we don’t play enough with. Wanneer ik denk aan de iconische Lacoste stukken, denk ik spontaan aan het tennis rokje. It’s lovely. It is a true classic! 

So girls, if you wanna seduce a design director, tennis skirts are the way to go!

page loaded