Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Meet Francis Kurkdjian, perfume genius

Door Michael op 20.12.2011

Belmodo.tv trok richting Graanmarkt 13 voor een exclusief interview met parfumgenie Francis Kurkdjian. Het was zijn tweede keer in België en het goot pijpenstelen maar de man was blij om in het prachtige Antwerpen te zijn: 'such an authentic & beautiful city, it inspires me'.

Voor diegenen die niet weten wie Francis is, let me enlight you: deze Frans-Armeense parfum God ging in 1990 naar de International Perfumery School. In 1995 creëerde hij zijn allereerste echte parfum: 'Le Mâle' voor Jean Paul Gaultier. Wat BTW ook meteen een supervet schot in de roos was! Dik vijf jaar later, lanceerde hij zijn custom-made perfumes en nog eens tien jaar later opende hij zijn eigen boetiek: Maison Francis Kurkdjian.
Momenteel worden zijn parfums echt overal verkocht: van Russia tot Amerika en van Europa tot Japan!

Francis vertelt honderduit over parfums en kan het overduidelijk niet onder stoelen of banken steken dat hij door en door gepassioneerd is door zijn vak. Zijn fascinatie begon toen hij een jaar of 14 was en in een magazine las over the art of making perfume. Sindsdien had hij maar één doel voor ogen: de béste parfumier worden.

Zijn inspiratie haalt hij zowel uit zijn omgeving bij zijn familie als op het straat bij onbekenden. Zo werd hij door zijn nichtje geïnspireerd om bellenblazers te maken met specifieke geuren, om zo kids al van jongs af aan vertrouwd te maken met de wondere wereld van geuren. 


Bellenblazers voor je mini-me's

Het creëren van een parfum is een eeuwigdurend proces. Kurkdjian is dan ook van mening dat een geur nooit af is. Het perfecte parfum bestaat volgens hem dan ook niet. Het zou jaren en jaren kosten om de perfectie te benaderen en dat is -uiteraard- niet mogelijk. Over het maken van een custom-made parfum doet de ontwerper ongeveer vijf tot zeven maanden.

In tegenstelling tot wat hier op de Belmodo.tv redactie werd vermoed, staat Francis niet de hele dag in een laboratorium staaltjes te testen en te mengen met pipetten en petrischalen. Hij zit wel gebogen over formules om zo in de buurt van perfectie te komen. In een basisparfum zitten immers al gauw een veertigtal ingrediënten :o!


Elixir

'Als een vrouw een parfum kiest moet ze zich twee vragen stellen: ben ik op zoek naar een onenightstand of ben ik op zoek naar een duurzame relatie? Als je voor een onenightstand gaat, dan maakt het niet uit welk parfum je draagt. Je kiest iets en de volgende dag gooi je het weg. Als je voor een langdurige, duurzame relatie wil gaan, dan kies je zorgvuldig een parfum uit en gebruik je het meerdere keren tot je echt overtuigd bent en het parfum als het ware een second skin wordt voor jou' - dixit Francis Kurkdjian


Aqua Universalis

Over de vraag voor welke man en vrouw hij graag eens een parfum zou ontwerpen hoeft Kurkdjian niet lang na te denken. Topactrice Julianne More fascineert hem al lang door haar sterke persoonlijkheid en haar gorgeous looks. Bij een man kiest hij resoluut voor onze Belgische trots Dries Van Noten, waarvan hij trouwens ook een BIG FAN is! 

Op het einde van het interview begeleidt Kurkdjian mij -als een echte gentleman- naar buiten en leg ik hem nog even uit hoe hij probleemloos tot bij de Modenatie raakt. Belmodo.tv is alvast fan van Francis & zijn geurtjes! Je kan zijn parfums vinden in Antwerpen bij Graanmarkt 13 en in Brussel bij Senteurs d'AilleursPs: did I mention yet that he's quite the hottie wink?

Tekst & beeld door Aline Vermeiren.

page loaded