Fashion  >  News
Young Talent – Moam Moam Collective 2015 – Show in het Rijksmuseum

Young Talent – Moam
Moam Collective 2015 – Show in het Rijksmuseum
Foto © Dieter De Cock

Young Talent – Moam

Young Talent – Moam
Foto © Dieter De Cock

Young Talent – Moam

Young Talent – Moam
Foto © Dieter De Cock

Young Talent – Moam

Young Talent – Moam
Foto © Dieter De Cock

Young Talent – Moam Doutzen Kroes voor Moam Collective 2013, Pict by Inez & Vinoodh

Young Talent – Moam
Doutzen Kroes voor Moam Collective 2013, Pict by Inez & Vinoodh
Foto © Dieter De Cock

Young Talent – Moam

F Fashion

Moam Collective 2015 – Show in het Rijksmuseum

Young Talent – Moam

F Fashion

0
Geschreven door Dieter De Cock
News

Amsterdam bruist van jong talent. Jonge talenten op vlak van fotografie, muziek, kunst, … maar ook qua mode.

Ik heb het altijd interessant gevonden om steeds in contact te blijven met de young generation. Als designer moet je steeds up-to-date blijven, en ik wil dan ook graag op de hoogte blijven van waar de nieuwe generatie mee bezig is, wat hun triggert, wat ze belangrijk vinden. Een paar jaren geleden werd ik door Martijn Nekoui, de oprichter van MOAM gevraagd of ik 1 van de coaches wilde zijn voor zijn nieuwe project.

Met Moam, wat zijn afstudeerproject was, wil hij jong creatief talent koppelen aan iconische namen uit de Nederlandse creatieve industrie. Hij selecteert de jonge designers die net zijn afgestudeerd aan verschillende academies in Nederland en laat ze samen werken aan één collectie. De groep designers, of collectief genoemd, wordt in dit proces van 6 maanden gecoacht door grote namen uit de Nederlandse creatieve industrie.

Ik was dus best vereerd toen hij me vroeg voor de eerste editie. Ondertussen zitten we aan editie 3 en vroeg hij me opnieuw deel uit te maken van de coaches. Voor de derde editie werden vijf jonge designers gekozen op vlak van creativiteit en vernieuwing. Het collectief bestaat dit jaar uit: Christiaan de Vries (AMFI), Elysanne Schuurman (HKU), Olivier Jehee (KABK), Maartje Janse (ArtEZ) en Nikki Duijst (KABK).


De eerste sessie die ik met de groep had, ging over het concept, de basis van hun collectie. Medecoach was Claes Iversen, modeontwerper die voor o.a. Koningin Maxima ontwerpt en hij is voor mij één van de nieuwe generatie ontwerpers met een verfrissende kijk op couture. Ik ken Claes al een paar jaar, dus het was een leuke namiddag met het collectief. Hun moodboards of inspiratieboards werden gedetailleerd uitgelegd waarop we vragen konden stellen of opmerkingen/tips geven.

Vervolgens lieten ze ons de eerste stoffen, proefmodellen, samples zien.

We kregen heel veel te zien … heel veel om in ons op te nemen. Het enthousiasme spatte van de 5 designers. Het deed dan ook goed om zoveel energie te voelen, zoveel passie voor waar ze mee bezig zijn!

In de komende weken wordt de collectie verder uitgediept en ontwikkeld. De collectie zal bestaan uit minimaal 24 looks voor mannen en vrouwen.

In augustus staat de volgende coaching sessie gepland. Ik kan niet wachten om te zien hoe de collectie is geëvolueerd en hoe ze de finale lijn gaan voorstellen aan de pers. Vorige edities werd de collectie voorgesteld in EYE (filmmuseum) en in het Rijksmuseum. Twee fantastische plekken waar ze een supershow hadden neergezet.

Wat zo mooi is aan het project is dat het voor designers van voorgaande jaren een springplank is geweest. Velen hebben een baan in de modesector, waaronder Ann Demeulemeester, … of zijn een eigen collectie gestart.

page loaded