Beauty  > 


Foto © Energy Zone

REN Moroccan Rose Otto Sugar Body Polish, € 42/330 ml Rietsuiker zorgt voor het scrubbende effect, maar het elegante rozenparfum is de reden waarom deze scrub nooit meer mag ontbreken in je badkamer.

REN Moroccan Rose Otto Sugar Body Polish, € 42/330 ml
Rietsuiker zorgt voor het scrubbende effect, maar het elegante rozenparfum is de reden waarom deze scrub nooit meer mag ontbreken in je badkamer.
Foto © Cosmeticary

Korres Basil Lemon Body Scrub, 18,90/150 ml Gemalen bamboe en jojobazaadjes zorgen voor een stevige scrub, de geur van citroen en basilicum voor een goed humeur.

Korres Basil Lemon Body Scrub, 18,90/150 ml
Gemalen bamboe en jojobazaadjes zorgen voor een stevige scrub, de geur van citroen en basilicum voor een goed humeur.
Foto © Korres

Clarins Tonic Body Polisher, € 37,55/200 ml 100% plantaardige en biologisch afbreekbare cellullose vervangt in deze scrub de plastic microbeads.

Clarins Tonic Body Polisher, € 37,55/200 ml
100% plantaardige en biologisch afbreekbare cellullose vervangt in deze scrub de plastic microbeads.
Foto © Ici Paris XL

Weleda Berken Douchepeeling, 9,99/150 ml Pareltjes van carnauba- en bijenwas zijn een uitstekende vervanger voor microbeads. De berkenolie in deze peeling stimuleert de bloedsomloop en gaat cellullitis tegen.

Weleda Berken Douchepeeling, 9,99/150 ml
Pareltjes van carnauba- en bijenwas zijn een uitstekende vervanger voor microbeads. De berkenolie in deze peeling stimuleert de bloedsomloop en gaat cellullitis tegen.
Foto © Viata

The Body Shop Piñita Colada Body Scrub, €18/250 ml Stukjes kokosnoot zorgen voor een heerlijke scrub met de geur van piña colada, voor een beach party in de douche!

The Body Shop Piñita Colada Body Scrub, €18/250 ml
Stukjes kokosnoot zorgen voor een heerlijke scrub met de geur van piña colada, voor een beach party in de douche!
Foto © The Body Shop

Rituals The Ritual of Karma Body Scrub, €19,50/350 g Deze limited edition suikerscrub combineert witte lotus en bergamot voor een miniwellnessbehandeling bij je thuis.

Rituals The Ritual of Karma Body Scrub, €19,50/350 g
Deze limited edition suikerscrub combineert witte lotus en bergamot voor een miniwellnessbehandeling bij je thuis.
Foto © Rituals

L’Occitane en Provence Almond Delicious Paste, €31/200 ml L’Occitane en Provence

L’Occitane en Provence Almond Delicious Paste, €31/200 ml
L’Occitane en Provence
Foto © Amandelschilfers en suikerkristallen zorgen voor een zachte scrub; amandelolie en -boter maken je huidje streelzacht.

Lush Rub Rub Rub Solid Scrub, € 9,95/120 Dit scrubblokje met zeezout, citroen en mimosa neem je probleemloos mee in je handbagage.

Lush Rub Rub Rub Solid Scrub, € 9,95/120
Dit scrubblokje met zeezout, citroen en mimosa neem je probleemloos mee in je handbagage.
Foto © The Notice

Caudalie Crushed Cabernet, €22,20/150g Deze scrub is 99% natuurlijk en bevat naast bruine suiker ook fijngemalen druivenpitjes, druivenpitolie en honing, voor een lekker zacht velletje.

Caudalie Crushed Cabernet, €22,20/150g
Deze scrub is 99% natuurlijk en bevat naast bruine suiker ook fijngemalen druivenpitjes, druivenpitolie en honing, voor een lekker zacht velletje.
Foto © Caudalie

Plasticvrije scrubs voor gladde benen

B Beauty

Plasticvrije scrubs voor gladde benen

B Beauty

0

De plastic bolletjes in je favo scrub zijn eigenlijk erg milieuvervuilend. Maar het kan ook anders. De beste plasticvrije scrubs vind je hier. You cán stop the bead!

De zomer is in aantocht, dus hoog tijd om jezelf helemaal beachproof te maken. Eerste orde van de dag? Een goede scrubbeurt! Maar de ene scrub is iets minder vriendelijk voor die idyllische azuurblauwe oceaan waar we zo graag in pootjebaden dan de andere... 

Veel scrubs zitten namelijk boordevol zogenaamde microplastics of microbeads. Deze minuscule plastic bolletjes (vaak kleiner dan 1 mm!) worden vaak verwerkt in cosmetica en verzorgingsproducten als schuurmiddel, voor hun polijstende effect. Per keer dat je een product gebruikt dat microbeads bevat, komen zo’n 5000 tot 95.000 microbeads vrij! Zelfs je favo whitening tandpasta kan er vol van zitten!

Het probleem met die microbeads? Dat ze zo klein zijn dat zelfs onze waterzuiveringssystemen ze niet uit het water kunnen halen. Zo komen ze in het zeewater terecht, en vissen, schaaldieren en andere zeedieren eten ze nietsvermoedend op, waardoor ze zelfs op ons bord en in ons lichaam terechtkomen.

Bovendien kan het honderden jaren duren voor die microbeads in de natuur worden afgebroken, maar blijven we ze lustig gebruiken, waardoor ze zich steeds meer in het milieu opstapelen.

Microbeads mogen dan wel minuscuul zijn, ze vormen dus een gigantisch probleem. Maar niet eentje dat we niet kunnen oplossen! De Verenigde Staten zijn de eersten om juridische actie te ondernemen: vanaf juli 2017 is het in de VS verboden om nog verzorgingsproducten en cosmetica te produceren die microbeads bevatten. In 2018 wordt ook het verkopen van microbeadproducten verboden.

Europa, dat in het algemeen een veel strengere cosmeticawetgeving heeft dan Amerika, blijft voorlopig nog achterop. Ze onderzoeken de kwestie en mogelijke oplossingen, en sluiten een verbod in de toekomst niet uit, maar van concrete Europese maatregelen is nog geen sprake.

Sommige lidstaten, zoals Nederland bijvoorbeeld, zijn wel al zelf in actie geschoten. En ook bedrijven blijven niet bij de pakken zitten: cosmeticaproducenten als Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, Rituals, Hema, Kruidvat, Lush en Clarins zijn al gestopt met het gebruik van microbeads in hun producten. Ook Unilever, Johnson & Johnson en L’Oréal hebben allemaal verklaard tegen eind 2017 helemaal microbeadvrij te zijn. En anderen zullen ongetwijfeld volgen.

Want scrubs zonder microplastics, het kan perfect. Clarins koos bijvoorbeeld voor het natuurlijke cellullose, maar de plastic bolletjes kunnen ook vervangen worden door zout- of suikerkristallen en fijngemalen pitten of notenschelpen

Of je kan scrubs laten voor wat ze zijn en kiezen voor een peeling. Daarbij worden de dode huidcellen niet weggeschuurd, maar losgeweekt door een zuur of enzym. Microbeads zijn daarbij dus volledig overbodig. Maar wat je ook kiest, kies plasticvrij. De natuur én je lichaam zullen je dankbaar zijn.

Geschreven door Kora-Lee Lust
page loaded