Fashion  >  News


Woodstock Festival
Foto © Tumblr

 Woodstock


Woodstock
Foto © Tumblr

 Woodstock


Woodstock
Foto © Tumblr

 Woodstock


Woodstock
Foto © Tumblr

 Woodstock


Woodstock
Foto © Tumblr

 Woodstock


Woodstock
Foto © Tumblr

 Woodstock


Woodstock
Foto © Tumblr

 Woodstock


Woodstock
Foto © Tumblr

 Woodstock


Woodstock
Foto © Tumblr

Het festival der festivals: Woodstock

F Fashion

Het festival der festivals: Woodstock

F Fashion

0

Het is ondertussen al 46 jaar geleden dat het meest iconische festival plaatsvond in het Amerikaanse Bethel. We're talking about Woodstock!

Het is ondertussen al 46 jaar geleden dat het meest iconische festival plaatsvond in het Amerikaanse Bethel. In 1969 werd het piepkleine plekje wereldbekend door het 3-daagse hippiefestival Woodstock. Het weiland van melkveehouder Max Yasgur werd omgetoverd tot een muzikaal mekka en kreeg meer dan 400 000 bezoekers over zich heen. Totally unexpected trouwens, want aanvankelijk werden ‘maar’ 200 000 toeschouwers verwacht.

Door dit immens aantal festivalbezoekers was het festival sowieso al bestemd voor greatness. Maar het festival met als motto “3 days of Music and Peace” kreeg z’n fame ook deels door de muzikanten die er optraden. De rock-’n-roll royalty trad op en bezorgde het gehele festival een heerlijk-hippie-muzikaal festijn. Jefferson Airplane, The Who, Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival en mijn all time favorite Janis Joplin bezorgden menig toeschouwer een muzikale trip. Jimi Hendrix mocht het festival afsluiten en zijn optreden werd sindsdien genomineerd tot ‘the best f*cking moment of the sixties’.

Muzikale trips waren uiteraard niet de enige ‘trips’ die gemaakt werden op het festival. As we all know staan de jaren '60 en '70 gelijk aan een ware overstroming van allerlei soorten drugs. En dus kon op dit festival de nodige ‘stimulerende’ middelen niet ontbreken. Toch was dit niet zonder gevaar.

Op het festival kwamen 3 mensen om het leven, 1 door een heroïneoverdosis, 1 door appendicitis en een andere slapende festivalganger werd overreden door een tractor. Naast deze tragische feiten was er ook plaats voor 2 geboortes. 1 baby zag het levenslicht toen de moeder op weg was naar het festival, een andere werd geboren in een nabije kliniek nadat z’n mama met de helikopter werd overgebracht.

Ondanks de gigantische toestroom van volk verliep het evenement uiterst peaceful. Wat had je verwacht? Peace, love and rock-’n-roll waren de ultieme kernwoorden van het gehele gebeuren en er werd dus ook geen enkele vorm van geweld waargenomen tijdens de 3 dagen.

Qua fashion was het een bonte verzameling van alles wat typisch hippie was. Lange gewaden, lang haar, prints, crochet, blote voeten, blote basten… Ik raad je aan om de vele foto’s te bekijken en er inspiratie uit te putten. Komende FW 2015 staat namelijk helemaal in het teken van boho chic.

Mocht je het hele gebeuren graag bekijken kan dat. Er is namelijk een Oscar winning documentary over het festival gemaakt. Het geeft ontzettend goed weer hoe het er aan toe ging en biedt je ook wat exclusieve beelden. Aanrader!

Originally was het festival wel degelijk betalend. In voorverkoop werden tickets verkocht aan $ 6,- ’t stuk en het plan was om op de site zelf ticket booths op te stellen. De prijs? $ 24,-! Maar aangezien het een hele overrompeling werd besloten de organisatoren om het festival free of charge te maken.

Het is sowieso al vreemd dat een festival van dit soort allereerst betalend was. Everyone knows dat de hippiebeweging ontzettend antikapitalistisch is. Perfect voorbeeld hiervan is het hamburgerkraam The Food for Love. Omdat het de vraag voor hamburgers niet kon bijhouden verhoogden ze hun prijs van $ 0,25 naar $ 1. Dit was dik tegen de zin van de festivalgangers. Ze hebben dan ook het kraam in brand gestoken. Peace? Not when everyone’s hungry, blijkbaar.

Toch was het al bij al een heel fijn feest, met (terechte) eeuwige roem. Far out!

Geschreven door Laura De Beir
News
page loaded